Steun onderzoek tegen kanker!

5% van uw bestelling wordt gedoneerd aan Kom op tegen Kanker!

Burn-out en veerkracht: welke strategieën voor meer welzijn?

10/10/2022
Wellbeing

Burn-out, een maatschappelijke ziekte die alleen te bestrijden valt met welzijn, is een term met verschillende facetten. In heel veel studies is aangetoond dat sociale relaties de basis van welzijn en minder stress op het werk vormen en er de beste garantie voor zijn. Ze zijn ook een antidotum voor depressie en een nuttig middel om de prestaties te verbeteren. Een bespreking van enkele individuele strategieën om een burn-out te vermijden met prof. Rebecca Miller-Kuhlmann (Stanford Univ.) in het kader van de jaarlijkse vergadering van de AAN.

De werkomgeving is een complex systeem van interacties tussen professionele competenties, institutionele en persoonlijke vitaliteit en functioneren. In de medische praktijk is er in dit systeem helaas bijzonder weinig plaats of zelfs helemaal geen aandacht voor de behoeften en de emotionele toestand van de betrokkenen. Er is ook zeer weinig oog voor het feit dat zelfs in het beste team ter wereld de behoefte aan welzijn op lange termijn groot is.

Wel bestaan er individuele strategieën om dat welzijn te verzekeren, van mindfulness of rust tot yoga, voeding enzovoort, op voorwaarde dat de gebruiker ze aanvaardt en integreert. Hoewel ze niet altijd groepsstrategieën vervangen, loont het toch de moeite om erop in te gaan, onder andere omdat ze slechts een minimale tijdsinvestering vergen en de gevolgen van een burnout kunnen beperken.

> Wenst u hierover meer te lezen, dan verwijzen wij u graag naar de integrale tekst.

 

Artikel: Farma-sfeer.be