Steun onderzoek tegen kanker!

5% van uw bestelling wordt gedoneerd aan Kom op tegen Kanker!

Strengere straffen op geweld tegen zorgverleners

09/11/2022
Wetgeving

Wie geweld pleegt tegen zorgverleners zal daarvoor in de toekomst een strengere straf kunnen krijgen. Dat zal in het nieuwe strafwetboek staan, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Gewelddaden gepleegd op zorgverleners krijgt in het nieuwe strafwetboek een strafverhoging met één niveau. Wie veroordeeld wordt voor slagen en verwondingen aan een zorgverlener met twee weken werkonbekwaamheid tot gevolg, zal zo 3 tot 5 jaar cel riskeren, in plaats van 2 maanden tot 4 jaar zoals vandaag. 

De strengere straffen zijn van toepassing op alle gewelddaden tegen "personen met een maatschappelijke functie", naar aanleiding van de uitoefening van die functie. Tot nog toe ging dat om ambulanciers, artsen, apothekers, kinesitherapeuten, verpleegkundigen en psychologen van een openbare dienst, maar in het nieuwe strafwetboek zullen alle zorgberoepen worden opgenomen.

"Onze zorgverleners staan dag en nacht voor ons klaar en moeten hun job in alle veiligheid kunnen doen", zegt minister Vandenbroucke. Volgens de Vooruit-vicepremier geeft de regering "een duidelijk signaal" met het nieuwe strafwetboek. "Wie geweld pleegt op een moment dat zorgverleners hun job doen, moet en zal zwaar aangepakt worden."

 

Bron: Belga